Dutch Innovation Park | Een mooi jaar voor Dutch Innovation Park
1276
post-template-default,single,single-post,postid-1276,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Een mooi jaar voor Dutch Innovation Park

Een mooi jaar voor Dutch Innovation Park

2018 is nu al een mooi jaar voor Dutch Innovation Park. De gebiedsvisie werd in maart vastgesteld, in de Dutch Innovation Factory zijn de innovatielabs gebouwd waar inmiddels met de nieuwste hard-en software al wordt gewerkt aan oplossingen voor diverse vraagstukken en aan het eind van dit jaar gaat de NS-Sprinter het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer aandoen.

Dit alles samen zorgt ervoor dat de verbinding tussen hbo-onderwijs en het bedrijfsleven verder wordt versterkt waardoor Dutch Innovation Park zich verder kan ontwikkelen.

“Als wethouder Onderwijs en Economische Zaken hecht ik veel waarde aan de ontwikkeling van Dutch Innovation Park. Door de aanwezigheid van IT-opleidingen, technologiebedrijven en honderden studenten is een krachtige samenwerking ontstaan. Waar kun je als student beter een opleiding volgen dan op een campus die je deelt met ondernemers binnen je vakgebied? En waar vind je als ondernemer de mogelijkheid om direct met studenten en onderwijsinstellingen in gesprek te gaan over de uitdagingen binnen het vakgebied? Dutch Innovation Park bevestigt maar weer eens dat Zoetermeer de plek is waar IT-onderwijs en innovatief ondernemerschap elkaar ontmoeten en daar ben ik trots op.”
Jan Idema, wethouder Onderwijs en Economie

 

Dutch Innovation Park

Gelegen aan de oostkant van de stad, is dé hotspot voor toegepaste innovaties op het gebied van cybersecurity, big data, smart mobility en e-health & -care. In het hart van het park staat de Dutch Innovation Factory die in november alweer 5 jaar bestaat. Wat ooit een oude margarinefabriek was, is nu een plek geworden die qua architectuur en inrichting innovatief ondernemerschap uitademt. Met een drietal HBO ICT-opleidingen van De Haagse Hogeschool, een incubator, (innovatie)labs en verschillende it-bedrijven onder één dak is dit een uniek concept. Het is de plek voor talent en innovatie, voor zowel start-ups, scale ups. Samen met de grotere bedrijven die op het Park zijn gevestigd, wordt gewerkt aan een innovatief IT-cluster waarbinnen de partijen elkaar weten te vinden en elkaar versterken.

“Het grote voordeel van het samenbrengen van onderwijs, onderzoek en bedrijven in één gebouw is dat de partijen elkaar sneller kunnen vinden bij het uitwisselen van kennis en samenwerken aan innovaties. Daarnaast kunnen studenten makkelijker een stageplek of baan vinden, gastcolleges zijn eenvoudiger te organiseren en studenten worden eerder verleid zelf een bedrijf te starten.”

Rien de Vries, Communitymanager, Dutch Innovation Factory.

De afgelopen vijf jaar is er veel ontwikkeld en is de Dutch Innovation Factory en Community flink gegroeid. “Waar we in 2013 begonnen met een paar in de factory gevestigde bedrijven zitten we nu op vijftien bedrijven. Dat aantal groeit in 2019 door naar meer dan 30 met in totaal meer dan 500 arbeidsplaatsen. Het aantal leden van de community is inmiddels gegroeid naar meer dan zeventig. We verwachten dat dit aantal ook doorgroeit naar meer dan 100,” vervolgt Rien.

 

Innovatielabs

Sinds een paar weken zie je bij binnenkomst van de factory op de eerste verdieping een opvallende, transparante ruimte: het innovatielab. Hier vind je een experience lab, waar IT-faciliteiten en high-tech toepassingen je uitnodigen om te ontdekken en een ruimte waar gewerkt wordt aan uitdagingen. Bedrijven, non-profit organisaties, overheden en onderwijs kunnen hier maatschappelijke- en dienstverleningsvraagstukken onderzoeken, beantwoorden en oplossingen implementeren , waarbij IT ondersteunend is. De samenwerking tussen de partijen en de gerelateerde opdrachten dragen bij aan: state-of-the-art onderwijs, product- en procesinnovaties en sociaal-maatschappelijke innovaties.

 

De eerste opdrachten zijn al binnen en in de komende weken staan de eerste sessies gepland met vraagstukken zoals e-Health, langer thuis blijven wonen en smart mobility. Daarnaast wordt ook een pentesthub geopend, hier kunnen bedrijven en inwoners de beveiliging van hun IT laten testen.

 

‘Eigen’ NS- en RandstadRailstation

Aan de achterzijde van de factory, wordt volop gewerkt aan de bouw van het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer. Het station gaat het park nog beter verbinden met de regio en de rest van het land. Vanaf begin december 2018 gaat de Sprinter hier al halteren; in het voorjaar van 2019 volgt RandstadRail. Ook krijgen buslijnen dan hier een halte, waaronder de snelbus richting Rotterdam. Verder komen er Park + Ride-voorzieningen aan beide zijden van de A12 met in totaal 700 gratis parkeerplaatsen en verschillende fietsenstallingen.

“Alles is op loopafstand van het park. Het station kan in de toekomst rekenen op zo’n 10.000 reizigers per dag, waarmee ook de levendigheid in het park een flinke impuls krijgt. Het stationsgebied wordt direct verbonden met de Werner von Siemensstraat door middel van een voetgangersbrug. Volgend jaar lente is dit een aantrekkelijke en opvallende wandelroute met zitjes en veel groen, zodat je in je pauze hier even kunt genieten en binnen tien minuten weer in de factory bent. Verder wordt er ook ruimte gecreëerd om innovaties die zijn bedacht in het Park te laten zien in de buitenruimte.”
Jan Iedema, wethouder Economie en onderwijs.

 

Bedrijven in het park

Dutch Innovation Park, met zijn groene en ontspannen uitstraling, biedt een variëteit aan vestigingslocaties voor kleine en grote bedrijven. Of het nu gaat om internationaal opererende IT-bedrijf, researchafdeling of innovatieve startup, op het park vind je passende bedrijfsruimte binnen een levendige IT-community. Bedrijven als Siemens, Atos, Sivantos, en Teleplan zijn hier al gevestigd. Door het aantrekkelijke vestigingsklimaat zijn er afgelopen jaar een aantal nieuwe bedrijven geland, zoals Loyals, AtosMedical en GreyValley Incubator.