Nieuws

Challenge ‘Eten zonder handen’: samenwerken aan ontwikkeling eetrobot

8 april 2024

Out-of-the-box brainstormen, ontmoetingen met ervaringsdeskundige en zelf oefenen met verschillende eetrobots. Op dinsdag 2 april vond de kick-off van de zorgchallenge ‘Eten zonder handen’ plaats in het Experimenteerhuis. Zoetermeerse Verpleegkunde-studenten van mboRijnland en HBO-ICT-studenten van De Haagse Hogeschool gingen samen met meer dan honderd technasium-scholieren van het Melanchthon Bergschenhoek en Oranje Nassau College Parkdreef  aan de slag met de ontwikkeling van een eetrobot.

Tijdens deze zorgchallenge in de Dutch Innovation Factory, het clubhuis van het Dutch Innovation Park, staat kennisdelen, innoveren en ontwerpen centraal. Drie lagen onderwijs (voortgezet onderwijs, mbo en hbo) gaan samen aan de slag met technologische zorginnovatie. In drie achtereenvolgende workshops gaan de vo-scholieren brainstormen met de hbo-studenten, in gesprek met ervaringsdeskundige over de praktijk en zelf de verschillende eet- en drinkrobots van Sarkow  uitproberen.

Ervaringsdeskundige Sana en Robin
Van eten zonder handen weten ervaringsdeskundige Sana en Robin door hun ziekte (spierziekte en Cerebrale Parese) alles af. Sana: “Ik heb geen kracht om mijn armen omhoog te doen, waardoor ik niet zelfstandig kan eten. Als ik mijn eigen robotarm gebruik, is het eten na twee happen helaas weer koud.” Robin vult Sana aan: “De eetrobot moet snel werken en ook meeneembaar zijn naar een restaurant.” Sana en Robin zijn blij met deze zorgchallenge. Zij dragen graag bij aan nieuwe ideeën en ervaringen in de praktijk. En dat is precies wat de vo-scholieren en mbo- en hbo-studenten nodig hebben voor een vliegende start van hun project.

Out-of-the-box denken
Annaroos Busser en Casper Kreuze (HBO-ICT-studenten) gaven de brainstormsessie out-of-the-box denken. Een stap die de hbo-studenten tijdens hun eigen proces naar een goedwerkende eetrobot ook hebben doorlopen. De vo-scholieren gingen enthousiast aan de slag met de vragen. “Een geest is niet zichtbaar. Hoe kan je ervoor zorgen dat de eetrobot weet waar de geest is?” en “Een Ninja Turtle houdt heel erg van pizza. Hoe kan je ervoor zorgen dat de eetrobot zowel normaal voedsel als pizza kan voeren?” Met deze uitdagende vraagstukken konden de scholieren de gekste en leukste antwoorden verzinnen. Casper Kreuze (HBO-ICT-student): “Niks is te gek. Laat je fantasie tijdens een brainstormsessie gaan. Pas na de brainstormsessie kijk je naar de realiteit.”

De eetrobots
De scholieren kregen de unieke kans om de eet- en drinkapparaten van Sarkow uit te proberen. Gerda de Pater, werkzaam bij Sarkow, komt wekelijks bij mensen thuis die problemen hebben met eten en drinken door uitval van spieren in de armen en handen. Samen met ergotherapeuten kijken zij hoe deze mensen weer zelfstandig kunnen eten. Een mogelijke oplossing is de eetrobot, die biedt Sarkow zowel automatisch als mechanisch aan. Scholieren mochten door middel van een tablet het bord draaien en de vork richting hun mond proberen te krijgen. Scholier ONC Parkdreef: “Het is echt lastig, maar wel heel cool dat dit bestaat waardoor mensen weer zelfstandig kunnen eten en drinken.”

Na de demonstratie van de verschillende zorginnovaties uit het Experimenteerhuis was de kick-off ten einde gekomen. Arianne Riedijk (projectleider Experimenteerhuis) sluit af: “Door de samenwerking tussen voortgezet onderwijs, mbo en hbo in dit project 'Eten zonder handen' leren de studenten en leerlingen van elkaar. Het is fantastisch dat leverancier Sarkow verschillende technologische innovaties heeft meegenomen, zoals de robotarm. Zo kunnen onze toekomstige professionals hiermee oefenen.”