Succesvol eerste jaar voor de Big Data Innovatiehub

“Al in jaar één hebben we waarde kunnen creëren voor lokale overheden door het in co-creatie ontwikkelen van een data science model.” (Dr. Raymond Hoogendoorn)

De Big Data Innovatie hub (BDIH) verbindt ondernemers, lokale overheden, studenten, docenten en data-analisten met elkaar om samen kennis te creëren hoe nieuwe technologieën nu echt ingezet kunnen worden om waarde uit data te creëren. Dr. Raymond Hoogendoorn van de opleiding HBO-ICT van De Haagse Hogeschool nam een jaar geleden hiertoe het initiatief en stelde een team samen van docenten, onderzoekers en studenten van De Haagse Hogeschool, mboRijnland en de Universiteit Leiden.

Lilian Harteveld, adviseur/informatiemanager openbare ruimte klopte aan bij de Big Data Innovatiehub in verband met een predictive asset management vraagstuk voor de gemeente Zoetermeer en blikt zeer positief terug. “Uniek en zeer waardevol is de samenwerking met verschillende gemeenten, kennisorganisatie en de BDIH/HHS aan het voorspelmodel onderhoud wegen.”

Naast de gemeente Zoetermeer, behoren ook de gemeente Tilburg, Delft en Rotterdam tot de opdrachtgevers. De komende twee jaar kunnen nog meer bedrijven en instellingen advies en ondersteuning krijgen vanuit de BDIH in het Dutch Innovation Park in Zoetermeer.

Ook voor het onderwijs is het succes van de BDIH relevant. In september starten ruim 200 eerstejaars studenten met de opleiding HBO-ICT of met de gloednieuwe hbo-opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence. Dankzij de BDIH komen de studenten direct in aanraking met vraagstukken uit de praktijk en ontwikkelen zij kennis van de snel ontwikkelende technologieën in hun vakgebied. ‘Na jaar één staat er een mooie basis om mee verder te kunnen’, aldus Raymond.