Patrick Wolthuis (projectmanager FIU-Nederland): ‘Wij dragen bij aan het voorkomen en opsporen van criminaliteit’

Patrick Wolthuis (FIU-Nederland) is werkzaam als projectmanager voor innovatieve projecten waar een IT-component bij betrokken is. FIU-Nederland is organisatorisch ondergebracht bij de nationale politie, maar is een zelfstandig orgaan van de Staat der Nederlanden. FIU-Nederland is lid van de Dutch Innovation Community.

FIU-Nederland is het meldpunt in Nederland voor ongebruikelijke transacties. “Hierdoor dragen wij bij aan het voorkomen en opsporen van nationale en internationale criminaliteit en signaleren wij vroegtijdig trends en ontwikkelingen.” Als er meldingen binnenkomen, beoordeelt FIU-Nederland de melding volgens de Wet ter voorkoming van wiswassen en financieren van terrorisme. “Dat betekent dat wij een belangrijke taak hebben om een bijdrage te leveren aan het veiligheidsdomein.”

De Wet
“Meer dan 80% van criminaliteit is grensoverschrijdend. Het afgelopen jaar hebben wij voor het eerst de grens van 100.000 verdachte transacties overschreden in één jaar.” Deze wet verplicht diverse meldplichtige instellingen, waaronder notarissen, makelaars, autohandelaren en banken, om hun ongebruikelijke transacties bij de FIU-Nederland te melden. “Wij krijgen wel eens vragen van politieregio’s die bezig zijn met een recherche onderzoek. Zij vragen dan aan ons gegevens over een persoon, bedrijf of de vraag of bepaalde rekeningnummers voorkomen. Hier gaan onze analisten dan mee aan de slag.”

Gegevens
Analisten van de FIU-Nederland matchen gegevens uit externe bestanden met de eigen database, ze doen zelf geavanceerde analyses en behandelen informatieverzoeken van opsporingspartners. Ze hebben toegang tot uiteenlopende bronnen, zoals systemen van de politie, het Kadaster, de Kamer van Koophandel, maar ook wordt informatie opgevraagd bij de FIOD en buitenlandse partners.

Samenwerking studenten
“Om zelf een open blik te houden naar de maatschappij en de innovatie in huis te halen werken wij graag samen met studenten van De Haagse Hogeschool.” Een frisse innovatieve blik kan voor de organisatie weer voor nieuwe inzichten zorgen. “Wij werken heel concreet samen met De Haagse Hogeschool door onderzoeksopdrachten uit te zetten, experimenten uit te voeren met studenten en stages aan te bieden. Specifiek voor de vestiging in Zoetermeer.”

Meer weten over FIU-Nederland? Bekijk het DIFx-interview.