Maarten Hus (softwareontwikkelaar bij 42) vertelt over front-end development

In dit DIFx-interview vertelt Maarten Hus over zijn werk als senior softwareontwikkelaar bij het bedrijf 42 in Zoetermeer. Maarten Hus houdt zich al enkele jaren bezig met front-end development. 42 is lid van de Dutch Innovation Community.

Maarten Hus is verantwoordelijk voor de voorkant van verschillende webapplicaties. De uitdaging in zijn werk is enerzijds een wereld van browsers en devices met grote onderlinge verschillen. Aan de andere kant staan de verschillende tools en libraries ook niet stil.

42
Sinds de oprichting van 42 helpen zij hun klanten met het realiseren van bedrijfsdoelstellingen door het bouwen van bedrijfskritische informatiesystemen, gebaseerd op het JVM-platform. “42 richt zich vooral op business to business. Wij leveren applicaties op aan bedrijven waardoor je weet dat er maar een gelimiteerde groep gebruikers is die ermee aan de slag gaat.”

Kwaliteit
Daarnaast is ook de kwaliteit belangrijk. “Kwaliteit is een keuze die je bespreekbaar moet maken met de opdrachtgever. Kwaliteit is namelijk een spanningsveld. Mensen zien het als een absoluut iets. Je gaat voor 100% kwaliteit of niet, maar er zitten ook kosten aan verbonden. Dat vind ik zelf een heel interessant spanningsveld.” Een softwareontwikkelaar is geneigd puur te zijn, die wil kwaliteit en een perfecte code opleveren, maar daar zitten ook hogere kosten aan verbonden. “Voor de front-end is kwaliteit afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever.”

Tips voor studenten
Maarten Hus geeft twee tips mee voor studenten. “Ik heb één tip over de front-end: blijf breed. Het is goed om HTML en Javascript te snappen, maar kies meerdere frameworks uit om de verschillende smaken te proeven.” Daarnaast heeft Maarten een algemene tip: het geeft een hele brede basis wanneer studenten zich verdiepen in meerdere programmeertalen. Dat zorgt ervoor dat je in je carrière veel gemakkelijker dingen kunt oppakken. “Ga op onderzoek uit!”