ICT-afstudeerders gamen voor een betere wereld

Studenten HBO-ICT van De Haagse Hogeschool presenteren vrijdag 3 juli hun games tijdens een unieke online expo. De games zijn tot stand gekomen in het kader van het afstudeerprogramma Game Development & Simulation. Studenten ontwikkelden de games in samenwerking met Vialis en Siemens.

Veilig en bewust in het verkeer
Voor Vialis maakte een studentengroep een spel dat basisschoolkinderen moet leren om veilig over te steken. Opdrachtgever Peter Ritman: ‘Jaarlijks overlijden helaas nog te veel jonge kinderen in het verkeer. Dit spel heeft ten doel om hun te leren om zich veiliger en bewuster te gedragen in alledaagse verkeerssituaties’ Kinderen bouwen binnen het spel een eigen kruispunt met behulp van items als stopborden, verkeerslichten en haaientanden. Door middel van simulatie ervaren ze welk effect hun gedrag op dit kruispunt heeft voor hun eigen veiligheid.

VR-horrorgame in Koningstunnel
Het tweede spel, ontwikkeld in samenwerking met Siemens, is anders van aard: het betreft een VR-horrorgame in een digitale kopie van de Haagse Koningstunnel. Deze game draagt bij aan de realisatie van een volwaardige digital twin die in de toekomst onder andere kan worden ingezet om hulpverleners te trainen om te gaan met calamiteiten in de tunnel. Docent en begeleider Sebastiaan Rieter: ‘Het is natuurlijk niet te doen om brandweerlieden te helpen oefenen door eventjes de tunnel af te sluiten en een vuurtje te stoken. Elementen uit onze horrorgame kunnen in de toekomst mogelijk gebruikt worden om voor die situaties te trainen in VR.’

Online expo
Vrijdag 3 juli vindt tussen 14.00 en 16.00 uur de afsluitende expo plaats. Deze expo, die normaal gehouden wordt in de centrale hal van de Dutch Innovation Factory (DIF), is voor het eerst volledig online. Beide groepen presenteren eerst hun games, waarna bezoekers kunnen deelnemen aan parallelle speelsessies. Aan het eind maakt een vakjury de winnaar bekend en reikt een wisseltrofee uit aan de winnende groep.

Game Development & Simulation
De Haagse Hogeschool biedt dit jaar voor het eerst het afstudeerprogramma Game Development & Simulation aan. Al langer voorziet de school in een gelijknamige minor, waarvoor studenten uit heel Europa naar Zoetermeer komen. Zowel afstudeerprogramma als minor sluiten aan bij de doelstellingen van De Haagse Hogeschool, die de DIF ziet als een ‘playground for digital innovators, for a better world’. Coördinator en docent Marcella Veldthuis: ‘Ik ben er trots op dat onze studenten zo goed bezig zijn met maatschappelijk verantwoorde projecten. Ze hebben serieus, enthousiast en gedreven gewerkt aan games die de wereld een beetje beter en mooier moeten maken.’

 

Volg het Dutch Innovation Park op LinkedIn en Twitter!